Flyttebyrå

Hvordan flytte et piano på riktig måte

Folk elsker å gjøre store oppgaver selv, spesielt når de kan spare penger ved å gjøre ting de ellers ville overlatt til et flyttebyrå. Å flytte piano virker som en av disse oppgavene. Mange tror at alt som trengs er muskler for å flytte et piano, men å beskytte instrumentet er vel så viktig.

Mange vet at et piano har 88 nøkler, men visste du at det også inneholder mer enn 10.000 bevegelige deler? Å flytte et så delikat, tungt og komplisert instrument uten å skade det kan være vanskelig, og fagfolk i flyttebyrå er definitivt best rustet til å gjøre dette på en trygg måte. Du kan selvfølgelig gjøre det selv, men det krever forberedelse og mye hjelp.

Hvordan flytte et piano selv

Hvis du er fast bestemt på å flytte piano selv, er det viktig å være forberedt. Du trenger riktig utstyr, og det er viktig å sørge for at pianoet passer til hvert trinn i prosessen. Etter grunnleggende forberedelser, beskytt pianoet ved å dekke til det og legge til polstring. Flytt det forsiktig på en plattformvogn eller klaverbrett, og fest det godt for å sikre at det sitter fast. Det er best hvis du har med deg en venn eller noen som kan hjelpe deg. I flyttebilen, må du sikre pianoet med stropper. For mer informasjon, ta en titt på sjekklisten nedenfor:

1. Mål det nye rommet.

Du må sørge for at pianoet ditt passer på sitt nye sted. Mål rommet, dørene og trappene for å sikre at det ikke er noen hindringer for å få det plassert i sitt nye hjem.

2. Sørg for å ha riktig utstyr for jobben.

Du trenger klaverbrett eller noe å trille det på, stropper og polstring. Det spesifikke utstyret du trenger å få, kan variere avhengig av typen piano:

  • For piano: Du trenger klaverbrett.
  • For flygel: Du trenger klaverbrett eller lignende for å flytte et flygel. Dette brettet krever ekstra stropping og polstring, og du bør sørge for at det er riktig størrelse på pianoet ditt.

3. Bekreft hvilken størrelse på flyttebilen du trenger.

Få oversikt over alle tingene dine, spesielt store gjenstander som pianoet og andre møbler, og bruk det til å velge riktig størrelse på flyttebilen.

4. Rydd vei.

Pass på å rydde en tydelig vei til døren på stedet du flytter fra og fra døren til det nye huset ditt til der pianoet skal stå.

5. Gå igjennom flytteruta.

Hvis du må opp eller ned trapper med pianoet, må du sørge for at de tåler vekten av instrumentet før du begynner å flytte.

6. Avhengig av hvilken type piano du har, burde du dele flyttingen opp i logiske trinn:

  • Flytte et piano: Sørg for at klaverbrettene du bruker er i stand til å bære hele vekten av pianoet.
  • Flytte flygel: Du bør fjerne beina på et flygel eller babyflygel før det flyttes. Fest instrumentet til klaverbrett (nevnt ovenfor) med stropper og skrutrekker.

7. Plasser pianoet først i flyttebilen og sørg for at det er ordentlig fastbundet.

Pianoet skal være en av de første tingene som lastes på. Fest pianoet med stropper og tau for å forhindre bevegelse under kjøring.

8. Stemme pianoet på nytt kort tid etter flyttingen.

Å flytte piano, selv når alt går bra, kan føre til at instrumentet blir ustemt. Få det stemt etter flyttingen – mange eksperter anbefaler å vente en måned før du gjør det.

Hva du ikke skal gjøre når du flytter et piano

Nå vet du trinnene du må ta for å flytte et piano riktig og trygt. Her er noen feil å unngå:

Ikke glem at pianoer er tunge.

Å sette pianoet på en vekt for å vite hvor tung jobben kommer til å bli, er egentlig ikke et alternativ. Så hvordan finner du ut hvor mye pianoet veier, siden vekten styrer strategien du vil bruke når du beveger deg gjennom trange passasjer, hjørner, dører og kanskje verst av alt, trapper?

Vekten av et piano varierer veldig etter modell. Et flygel kan veie så mye som 600 kg og ned til 200 kg. Når det gjelder pianoer, kan et som er mindre enn 120 cm veie så lite som 135 kg. Hvis pianoet ditt er 120 cm eller mer, kan det veie opp mot 360 kg.

Her er vekten på noen populære pianoer:

Piano

Young Chang 121: 224 kg

Steinway & Sons Model 1098: 217 kg

Bösendorfer 130: 263 kg

Baldwin BH-122: 245 kg

Yamaha P22: 222 kg

Steinway & Sons Model K-52: 272 kg

Kawai K300: 226 kg

Flygel / Babyflygel

Mason & Hamlin Artist Grand Piano BB: 494 kg

Steinway Model D konsertflygel: 449 kg

Steinway Model S: 244 kg

Yamaha C3 Studio: 319 kg

Young Chang Y185: 304 kg

Mason & Hamlin CC: 634 kg

Steinway & Sons Model B: 344

Spør om hjelp.

Disse vektklassene kan være ganske skremmende, så du bør skaffe mye hjelp. Selv de minste pianoene vil kreve minst tre personer for å få det fraktet trygt fra ett sted til et annet. Husk dette: Konsekvensene av å miste et piano er store.

Ikke prøv å løfte et piano uten utstyr.

Sørg for å bruke riktig utstyr og beskyttelse. Ingen klaverbrett er like. Du trenger et firhjulet klaverbrett, spesiallaget pianopolstring og pianostropper som strammes med riktig spenning.

Ikke stol på pianoets hjul (hvis den har det).

Disse er egentlig ikke laget for å rulle store avstander, og svekkes med tiden. Hjulene kan også låse seg og det kan bety opprevet teppe og dype riper på gulv.

Ikke flytt for fort.

Å flytte piano er vanskelig, og det skal ikke gjøres i hui og hast. Å bevege det for fort kan lede til alvorlige feil som kan føre til skader på deg, dine hjelpere, gulv, vegger og mer.

Ofte stilte spørsmål

Hvor mye koster det å flytte et piano?

MYMOVE spurte flyttebyråer i Charlotte for å se hva det ville koste å flytte et flygel 16 km i oktober 2019. Deres svar:

Kostnader

Carey Moving and Storage: 3 personer, 2 timer (minimum) 9.800 kr (forsikring inkludert opp til 31.400 kr i verdi)

Charlotte Piano Company: 3 personer, fast pris 3.400 kr (forsikring inkludert)

College Hunks Hauling Junk: Fast pris 4.850 kr

Road Haugs: 2 personer, 3 timer minimum 3.900 kr (forsikring inkludert)

Husk at denne undersøkelsen ble utført i oktober 2019, og det kan være regionale forskjeller, men tallene ovenfor gir en grunnleggende guide.

Det er viktig å vurdere alle kostnadene som er involvert når det gjelder å velge og ansette flyttebyrå for å transportere pianoet ditt eller om du gjør det selv. Det er kostnader for pakking, arbeidskraft, leie av flyttebil, drivstoff, tid og oppsett. Hver situasjon vil være forskjellig.

I tillegg er det også spørsmålet om man skal tipse flyttebyrået. Du må inkludere alt dette i budsjettet. Avhengig av antall personer og hvor lang tid det tar, kan tips være rundt 200 kr til 1000 kr ekstra.

Hvor mye veier et piano?

Pianoer kommer i to stilarter – Piano og flygel. Pianoer er høye og strengene går vertikalt på innsiden. Flygel og babyflygel er mer horisontale og strengene løper derfor også horisontalt. Vekt vil variere etter stil og produsent.

De fleste pianoer vil kreve at 2-3 personer flytter dem med riktig utstyr. Det kan være behov for flere hvis du flytter inn i et rom som har mange hindringer eller har en vanskelig rute å navigere.

Hva trenger du for å flytte et piano?

Pianobrett: Dette er spesielle brett med fire hjul, ekstra lagre for å gjøre det lettere å svinge, og gummihjul for å unngå å skade gulv.

Stropper: Du trenger sterke stropper for å holde pianoet på klaverbrettet. Se etter låsestropper eller stropper med sperrer festet slik at du enkelt kan stramme og feste stroppen. En annen stropp å vurdere å skaffe løftestropper. Disse hjelper med å løfte store og tunge ting ved å avlaste armene. Spesielt nyttig for å gå opp trapper. Du vikler den rundt håndleddene, deretter gjennom hjulene på bunnen av pianoet, og løfter deretter forsiktig opp.

Klaverbrett eller glidebrett: Dette er et stort stykke kryssfiner som er dekket av polstring. For å flytte et piano ved hjelp av et glidebrett, setter du instrumentets på det. Deretter setter du brettet på et klaverbrett og flytter pianoet.

Flytteputer eller tepper: Disse teppene eller putene beskytter finishen på pianoet ditt under flyttingen. De beskytter også pianoet fra stroppene, båndet og eventuelle støt under transport.

Skuldersele eller belte: Dette stroppsystemet gjør det mulig for flyttebyråer å bruke bena og skuldrene til å flytte store gjenstander. Det vil ikke øke mengden vekt du kan bære, men vil bidra til å forhindre skader fra feil løft.

Poenget med å flytte pianoer

Enten du ansetter et profesjonelt flyttebyrå eller gjør det selv, må du vite om alle kostnadene og potensielle risikoene ved din beslutning. Hvis du bruker en profesjonell, kan kostnaden for selve flyttingen være fra 2000 kr til 12.000 kr, avhengig av størrelsen på pianoet, hvor langt du flytter og om trapper er involvert. Det er færre risikoer for skade og personskade med profesjonell hjelp, ettersom disse bruker riktig utstyr og teknikker, og de kan den beste måten å flytte pianoet ditt.

Det vil koste mindre penger hvis du gjør det selv, uten tvil, men det er en god sjanse for at noe kan bli skadet eller noen kan komme til skade – spesielt hvis du ikke har alt riktig utstyr. Det beste er å spare det harde arbeidet og få noen som vet hva de gjør til å hjelpe deg. Det vil spare deg for tid og muligens penger (skulle det skje noe med pianoet) i det lange løp.