Flyttebyrå

Slik rengjør du huset ditt mer effektivt

Hemmeligheten bak å rydde alle rom i rekordfart? Oppgaverengjøring.

For noen år siden fant jeg ut at jeg har rengjort hjemmet mitt feil. Jeg var på et hotellrom da en hushjelp kom inn og sprayet et middel på alle overflater… og deretter forsvant hun. Akkurat da jeg trodde hun hadde glemt det kom hun tilbake. Hun tørket i mindre enn to minutter med en tynn, tørr klut, og hele rommet skinte. Det hadde ærlig talt aldri gått opp for meg å la et vaskemiddel gjøre hele jobben, så jeg spurte henne hva hun hadde brukt. Det var noe som het Butcher’s Bath Mate.

Proffe rengjørere som eksempelvis jobber med flyttevask har masse gode triks. Vi spurte tre proffer om å lære oss hvordan vi skal rengjøre alle rom i huset mer effektivt. I tillegg fikk vi vite alle deres må-ha-vaskeverktøy, samt deres beste “dos and don’ts”.

Den beste måten å rengjøre huset

Den største feilen folk gjør er å vaske rom for rom (dette kalles “sonerengjøring”). Det går rett og slett alt for sakte! “Du kan enten vaske kjøkkenet ditt på fire timer, eller rengjøre hele huset fra topp til bunn på fire timer,” sier Lisa Romero, eier av Just Like New Cleaning i Fort Collins, Colorado.

“Mange fokuserer kun på ett område – for eksempel å skrubbe kjøkkenbenkene skinnende rene, men de kommer aldri til ovnen, for ikke å snakke om det neste rommet. Egentlig er det bare å tørke av alt og gå videre, raskt og effektivt.”

Proffene foretrekker “oppgaverengjøring”: å fullføre en oppgave, for eksempel å tørke støv gjennom hele huset, før du begynner på det neste oppgave. “Du kommer til å gå litt mer, så det er en god treningsøkt,” sier Ronald Payne, eier av RZJ Janitorial Services i Plano, Texas. “Jeg opplever at det går raskere fordi tankesettet ditt er å være i bevegelse.” Følg disse syv trinnene, og hele huset ditt vil skinne på fire timer hvis du er nybegynner, og to og en halv som proff. Trenger du en enda raskere metode? Sjekk ut tipsene for rengjøring av huset på en time, eller hurtigrengjøring på kun 30 minutter.

Vår ultimate rengjøringsguide

Anbefalt angrepsplan? Fra topp til bunn, og venstre til høyre. “Jeg begynner alltid på badet oppe,” sier Romero. “Det er et bra sted å legge fra seg utstyret.”

For hver oppgave, start på det høyeste punktet i rommet (hvis du tørker støv kan det for eksempel være høye hyller), og flytt deg fra venstre til høyre over rommet. Slik får du med deg alt og du kommer ikke til å støve ned de allerede vaskede hyllene nederst.

Tørk støv

Tørk støv i hvert eneste rom, inkludert oversiden av alle møblene, under hyller og rekkverk, samt bilderammer, TV-skjermer og pynteting. “Når det er mulig å tørke støv tørt, gjør jeg det – det er vanskeligere når det er vått,” sier Romero. For å bli kvitt fingeravtrykk, fukt en mikrofiberklut med varmt vann.

Profftips: Se på toppen. “Folk tørker ikek støv på toppen av møblene, og det er der alt støvet samler seg og deretter faller ned fra,” sier Romero.

Rengjør møbelstoff

Gå gjennom huset og ta av alt sengetøy og legg på nytt; dander puter og pledd pent. Sveip over alle møbeloverflater med støvsugeren etter behov.

Rengjør speil og vinduer

Tørk av alle speil og vinduer i hele huset. Les mer om hvordan du rengjør vinduer.

Profftips: Ved å bruke en våt og en tørr mikrofiberklut etterlater det ikke striper.

Rengjør overflater

Tørk av alle overflater og benker i hele huset, desinfiser etter behov.

Profftips: Husk å vaske over alle stedene man berører, som dørhåndtak, lysbrytere, TV-fjernkontroller og telefoner. “Disse stedene glemmer ofte folk å vaske, med det er her bakterier befinner seg,” forteller Payne.

Rengjør kjøkken og bad

Spray over badekar, vasker og toaletter med rengjøringsmiddel. Gå tilbake og skrubb. På kjøkkenet vasker du på innsiden av mikrobølgeovnen, komfyr og skapdører.

Vask gulv

Fei over, vask eller skrubb gulvet på bad, kjøkken og eventuelle andre gulv som trenger det.

Profftips: “Jeg vasker alltid badegulvet på hendene og knærne med en mikrofiberklut og vaskemiddel,” sier Romero. “Da vet jeg at jeg får vasket alle hjørner ordentlig, selv bak toalettet, og at de er 100% desinfisert.”

Støvsug huset

“Jeg støvsuger meg ut av soverommene, ned trappene, gjennom stuen og ut av huset,” sier Romero.

Profftips: Det er ikke så viktig å støvsuge hver eneste centimeter. Sørg for å være i bevegelse. Stedene du ikke fikk tatt kommer med neste uke.